Kandidijaza (gljivične infekcije)

Home / Bolesti / Kandidijaza (gljivične infekcije)

Najčešće gljivične infekcije su kandidijaza te lišajevi. Pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva je to trajni problem. U normalnim okolnostima, razinu kandide regulira količina zdravih bakterija. Kada se odnos bakterija-kandida naruši, npr. uporabom antibiotika ili padom imunološkog sustava, kolonije kandide znatno porastu, što rezultira pojavom infekcije.

Područja najčešće zahvaćena kandidom su: koža, nokti, te usna šupljina i rodnica su sluznice na kojima se kandidijaza najčešće očituje. Antibiotici širokog spektra koji se uzimaju oralno mijenjaju crijevnu floru omogućavajući gljivicama iz roda Kandida da se umnože i izravno prošire iz crijeva.

Vulvovaginalna kandidijaza koja se često ponavlja u 10% žena se javlja bez poznatog predisponirajućeg faktora. Vulvovaginalna kandidijaza karakterizirana je jakim svrbežom i crvenilom rodnice i vulve, bijelim naslagama na sluznici rodnice i obilnim “sirastim” iscjetkom.

Oralna kandidijaza se očituje upalom i bjelkastim naslagama na sluznici usne šupljine, upalom jezika koji je napet, crven, vlaženjem kuta usana sa posljedičnim fisurama i stvaranjem krasta.

Preporučena dijeta bez kvasnica, isključuje kruh, peciva, pića kao pivo, vino, jabukovača, zatim dodatke hrani-ocat, soja sos, salatni preljevi, kao i suho voće, sir i sušeno meso. U određenoj mjeri mogu poboljšati situaciju, donje rublje od čistog pamuka i uporaba sapuna bez mirisa da se izbjegne alergija. Nutritivne preporuke uključuju uzimanje 250 gr jogurta dnevno sa Lactobacillus acidophilusom, korigiranje eventualnog deficita magnezija.

Predisponirajući faktori uključuju šećernu bolest, uporabu oralnih kontracepcija, antibiotika, trudnoća, imuno supresija i starija životna dob. Studije pokazuju da čestim konzumiranjem ugljikohidrata kao što su glukoza, saharoza, fruktoza, mogu biti predisponirajući faktori za nastanak oralne kandidijaze.

Žene s kroničnim smetnjama i grupacije ljudi pod povećanim rizikom razvoja gljivične infekcije trebali bi svoju prehranu obogatiti nutrientima koji u prvom redu onemogućuju razvoj upale.

Gljivične su infekcije danas zbog brojnih razloga češće nego ranije.

Fruktooligosaharidi su skupina šećera koji stimuliraju rast i razinu zdravih bakterija u crijevu. Žličica/4 gr/ fruktooligosaharida dnevno utječe na proliferaciju važnih bifido-bakterija u crijevu.