Prehrana

Home / Prehrana

“Tko god da je otac bolesti, loša prehrana je njena majka” – glasi kineska poslovica

Znati ili ne jesti pravu hranu, ovisno o zdravstvenom stanju, predstavlja bogatstvo znanja kojim liječimo ili sprečavamo zdravstvene probleme od prehlada do raka.
Napisao: dr. Branko Vrčić

Prehrana čini najvažniji dio u ljudskom opstanku, jer iz namirnica tijelo crpi sve hranjive sastojke potrebne za sve procese koji se zbivaju u tijelu. Suvremeni način života ostavlja malo vremena za pripremanje pravilnih obroka i njihovo redovito uzimanje što pridonosi različitim poremećajima u tijelu. Tome pripomaže i prehrambena industrija koja svojim proizvodima izaziva nastanak poremećaja u tijelu. Različiti pročišćeni proizvodi poput bijelog šećera, bijelog brašna i svih proizvoda iz tih namirnica, osiromašuju tijelo za neke druge vrijedne sastojke koji pridonose zdravlju.

Mnoga su znanstvena istraživanja usmjerena prema jednom cilju, a to je pravilna prehrana i očuvanje od različitih oštećenja koja u tijelu mogu dovesti do pojave bolesti. Kada i kako će se pojaviti znakovi bolesti ovise o svakom ponaosob. Jedno je ono što svaka osoba nasljeđuje od svojih roditelja a drugo je način života u kome prehrana ima veliku ulogu

Hranom spriječiti bolest

Deseci međunarodnih konferencija otkrila su nova zapanjujuća znanstvena otkrića o ljekovitim i sprečavajućim moćima hrane. Istovremeno su se pojavili ili usavršili novi dokazi koji rasvjetljavaju točan način djelovanja hrane na ponašanje stanica, što dovodi do zdravlja ili bolesti. Uglavnom, postaje puno jasnije koje su vrste hrane najpogodnije za utjecanje na širok raspon zdravstvenih tegoba, kako može pomoći ovladavanju zdravstvenih problema, sprečavanju bolest i liječenju postojećih tegoba.

Povezanost bolesti i prehrane

Prehrana ima važnu ulogu u nastanku i liječenju brojnih vodećih uzroka smrti i poremećaja u današnjem društvu. Ateroskleroza, bolesti srca, debljina, šećerna bolest i rak su česte bolesti u kojima prehrana ima značajnu ulogu kao i povezanost s vrstom i količinom hrane.

Odgovarajuće namirnice potrebne da bi smo se najbolje osjećali, razlikuju se od osobe do osobe. Vaše su potrebe posve jedinstvene i ovise o mnogim čimbenicima, od snage i slabosti s kojima ste rođeni, pa sve do djelovanja vaše sadašnje okoline na vas. Velike razlike u našem izgledu, nadarenostima i osobnostima govore kako ni naše prehrambene potrebe vjerojatno neće biti jednake. Nijedna hrana nije savršena za svakoga, iako postoje opće smjernice koje se odnose na sve nas. Višestruka razlika u potrebama za vitaminima i mineralima između dvije osobe nije rijetka.

Hrana današnjeg doba ne sadrži količinu potrebnih hranjivih tvari kao hrana naših baka i djedova, pa je povećana potreba za njima kod pojedinih skupina ljudi. k tome treba uzeti u obzir da hrana danas sadrži znatno veće količine konzervansa i dodataka.

28 vitamina i minerala, bjelančevina, masti i ugljikohidrata

Prije nego iz hrane dobijemo životnu snagu, moraju se odigrati stotine biokemijskih reakcija u kojima sudjeluju i 28 vitamina i minerala, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Životna snaga i zdravlje ovise o ravnoteži spomenutih hranjivih tvari s jedne strane te naših jedinstvenih potreba s druge strane. Iako su potrebe za nekima od njih npr. selenom, manje od 1:1,000.000 potrebnog dijela bjelančevina, nisu ništa manje važne. Upravo većina biokemijskih reakcija u našem tijelu ovisi o sićušnim količinama minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina, sve više spominjanih fitokemikalija i dr. Bez jednog od tih hranjivih tvari, životna snaga i odlično zdravlje jednostavno nisu mogući.

Kombinacijom biokemijskih, funkcionalnih i nutricijskih pokazatelja i testova te tumačenjem dobivenih rezultata može se dobiti uvid u vaše zdravstveno stanje te ponekad otkriti prijeteću bolest i prije pojave kliničkih znakova i simptoma bolesti.

Nazovite odmah, informirajte se i dogovorite termin!

Htjeli bi napomenuti da je naš liječnik specijalista, koji vodi školu prehrane i službeni predavač Evropskog udruženja za prehranu i metabolizam (ESPEN) s dugogodišnjim iskustvom kod problema prehrane i cijelog niza zdravstvenih problema.