O debljini

Home / Škola mršavljenja / O debljini

Što je loše u tome biti debeo

To je bitno povećani rizik nastanka:

  • visokog krvnog tlak,
  • bolesti krvnih žila,
  • srca,
  • šećerna bolest,
  • moždani inzulti te neke vrste tumora.

Pitanje debljine postaje jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu – to nije više samo pitanje izgleda i stila već se smatra kroničnom bolešću.

Zašto se povećava tjelesna težina suvremenog čovjeka?

Najčešće je u pitanju povećan broj kalorija, smanjena aktivnost, fiziološki, metabolički i genetski faktori – bitno promijenjen način života i ritma rada, rafinirana hrana, itd. Osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom često trže savjet za bezbolnu dijetu koja bi im brzo smanjila kilograme. Ljudi godinama, pa i desetljećima dobivaju na težini, a htjeli bi je smanjiti za dva do tri mjeseca.

 

U procesu redukcije tjelesne težine, odnosno mršavljenja, dobar recept je jedino pravilna ili balansirana prehrana. Postoji bezbroj raznih dijeta, koje ulaze iznenada u modu i jednako tako, iznenada nestaju. Iako obećavaju brzo skidanje kilograma, one uistinu donose za zdravlje uvijek više štete nego koristi.

Svaka dijeta koja ne sadrži određenu količinu potrebnih vitamina, minerala, dugih niti, esencijalnih aminokiselina, ako nije raznovrsna u svom sastavu, može biti opasna za tijelo i zdravlje. Čini se da je držati dijetu, ružan i često zloupotrebljavan izraz. Već i sama pomisao na tako nešto nerijetko zamara pa i obeshrabruje čovjeka.

Tretman debljine

Problem debljine i njenog tretmana i nije baš tako jednostavan. Liječenje debljine jedna je od težih zadaća ma tko da je obavljao. Studije i iskustva nam govore da je individualni pristup najefikasniji te da je najdužeg vijeka. Prilagodba svakom pacijentu na temelju hranidbenih navika, konstituciji, stilu života, dobi te praćenje dijetetskog programa pod kontrolom stručne osobe je važno, jer dolazi do postupne korekcije navika i načina hranjenja. Debljina je povećanje tjelesne mase iznad idealne zbog nakupljanja masnog tkiva. Mjeri se najčešće kao BMI (eng. body mass indeks) čije je povećanje u tijesnoj vezi sa cijelim nizom zdravstvenih problema.

Spolne razlike u raspodjeli masnog tkiva

Možemo govoriti o spolnim razlikama u raspodjeli masnog tkiva. Žene imaju pretežno periferno raspodijeljeno masno tkivo – bokovi, stražnjica – ginoidna pretilost, a muškarci centralno – prsni koš, trbuh – androidna pretilost. Novijim ispitivanjima je pokazano da je opseg struka izvrstan pokazatelj raspodjele masnog tkiva te zdravlja određene osobe. Smatra se da opseg struka ne bi u žena trebao prelaziti 80 cm, a u muškaraca 94 cm. Inače, gornja granica u žena ne bi smjela prelaziti 88 cm, a u muškaraca 102 cm, što otprilike odgovara indeksu tjelesne mase od 30 kg/m na kvadrat.

Što je sa uvijek spominjanim masnoćama?

Treba reći da postoje nekoliko grupa masnoća, a neke od njih su vrlo važne i u procesu mršavljenja jer su neophodne za normalan rad naših stanica i nikako ih ne treba izbjegavati. Isto tako dijete s vrlo malim brojem kalorija u režimu mršavljenja daju kontra efekt a mogu rezultirati i zdravstvenim tegobama. Znači, jesti malo ne znači, smršaviti brzo i dobro.

Ne živimo da jedemo, već jedemo da bismo živjeli.