Nutricijski screening

Home / Prehrana / Nutricijski screening

Optimalni nutricijski status se postiže svakodnevnim unosom odgovarajućih namirnica u skladu sa zahtjevima i potrebama organizma. Na taj se način potiče rast i razvoj organizma, održava optimalno zdravlje, potiču i omogućavaju svakodnevne aktivnosti i podiže obrambeni sustav u borbi protiv bolesti.

Odgovarajuća procjena stanja organizma može otkriti nutricijske nedostatke u ranom stadiju te obzirom na rezultate savjetima i poboljšanjem prehrambenih navika spriječiti da se teže stanje uopće i razvije.

Procjena nutricijskog statusa trebala bi se rutinski provoditi kod svih, individualnim pristupom ovisno radi li se o osobi koja je u načelu zdrava ili ozbiljno bolesna. Pregledu se dodaju i dodatne laboratorijske pretrage, ovisno o potrebi.

Za zdrave da bi nutritivnom prevencijom spriječili niz bolesti koje nastaju uslijed nepravilne prehrane. Za oboljele da bi primjerenom dijeto terapijom uz medicinsko liječenje pospješili tijek ozdravljenja.

Ovisno o dobivenim rezultatima testiranja i kliničke procjene, cilj je rano otkriti i izdvojiti osobe pod povećanim rizikom kao i one koje bi to mogle postati te one koji zahtijevaju daljnje testove i procjenu. Program provodi doktor specijalist, educiran u specijaliziranim inozemnim klinikama. Personalizirana prevencija, danas je cilj modernog pristupa prehrani jer Vam pomaže otkriti svoju optimalnu prehranu koja odgovara načinu Vašeg življenja, razini Vašeg stresa, Vašoj genetskoj strukturi i Vašim prehrambenim navikama.

Kombinacijom biokemijskih, funkcionalnih i nutricijskih pokazatelja i testova te tumačenjem dobivenih rezultata može se dobiti uvid u vaše zdravstveno stanje te ponekad otkriti prijeteću bolest i prije pojave kliničkih znakova i simptoma bolesti.