Djeca i debljina

Home / Škola mršavljenja / Djeca i debljina

Liječnike posebno zabrinjava povećanje broja djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Ako jedan od roditelja ima problema sa suvišnim kilogramima, u 40 posto slučajeva dijete će naslijediti sklonost debljanju. Ta se opasnost povećava na 80 posto ako su oba roditelja pretila.

No, više od nasljedne sklonosti, na pretilost utječu prehrambene navike koje se podržavaju u obitelji. Dokazano je da je najvažniji uzrok pretilosti u djece nedovoljna tjelesna aktivnost,grickanje između obroka te prehrana prebogata šećerom i masnoćama.

Poznato je da se posljedice povećane tjelesne težine javljaju već u ranom djetinjstvu, ali očituju se tek u zrelijoj životnoj dobi. Što se ranije javi, pretilost je opasnija, a štetno utječe i na psihu djeteta. Istraživanje provedeno u Portugalu pokazalo je da dvije trećine pretile djece nije zadovoljno svojim izgledom i s nelagodom promatraju vršnjake. Drugo ispitivanje, kojemu je cilj bio utvrditi prehrambene navike djece, pokazalo je da 53 posto pretile djece od 2. godine života ne jede pravilno, a 61 posto djece nakon 3. godine života. Dakle,ta su djeca već rano stekla pogrešne prehrambene navike.

Osobe koje muči pretjerana tjelesna težina već u dvadesetoj godini života imaju i do tri i pol puta više masnih stanica od vitkih ljudi. Problem je u tome što te stanice mogu prihvatiti praktično neograničene količine masnih molekula, i na taj način sve više bujaju. Veći broj studija, pokazao je nedovoljan unos voća i povrća kod djece (SAD i Norveška) i to do 50% manje od potrebne dnevne količine, a po svemu sudeći i povećani unos masnih kalorija kod takve djece.

Televizija i video igrice zamijenili su bicikl i loptu. Djeca danas troše znatno manje energije. Način života (školske obaveze i izvanškolske aktivnosti) veliki su izvor stresa, a mnoga djeca tjeskobu liječe hranom. Osim toga, pretilost može biti posljedica i teških obiteljskih prilika: rastave roditelja,smrti bliske osobe….

Neke zdrave navike:

  • Pazite da se dijete redovito bavi nekom tjelesnom aktivnošću ili sportom.
  • Pripremajte obroke kod kuče. Ne dopustite da se dijete hrani izvan kuće bez nadzora.
  • Poslužujte sami hranu djetetu, a veličinu obroka prilagodite njegovoj životnoj dobi i potrebama.
  • Ne držite posvuda hranu koju djeca rado jedu i lako se sama njome služe.
  • Ne dajte djetetu slatke napitke. Dokazano je da konzumiranje zašećerenih pića potiče pretilost (čak u 60 posto slučajeva)
  • Ne dopustite da dijete jede pred televizorom.