Dugovječnost

Home / Prehrana / Dugovječnost

Znakove starenja uključuju ne samo bore, ili gubitka memorije, smanjena funkcija mozga, nego niz kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, osteoporoze, te raka. Zdravo starenje je također definirano kao dugovječnost koje može podrazumijevati i zdraviji život. Fiziološki gledano, starost je sposobnost prilagodbe uvjetima okoline a definira se izdržljivošću te radnim kapacitetom. Mnoga istraživanja su dokumentirala vezu između zdrave prehrane te prevencije starosti povezane s mogućim kroničnim bolestima.

Usvajanje zdravog načina života koji uključuje redovite tjelesne aktivnosti, adekvatan odmor, izbjegavanje pušenja i dijetu punu zdrave hrane i pića može biti najbolja obrana protiv starenja.

Antioksidansi i upala

Neke namirnice i pića sadrži moćne tvari koje se nazivaju fitonutrijenti i vjerojatno su neki sposobni okrenuti ključ dugovječnosti. Fitonutrijenti, koji su članovi obitelji i antioksidansa, glavni su borci protiv “slobodnih radikala” – molekula kisika koji igraju važnu ulogu u bolestima kao što su bolesti srca, raka, osteoporoze, te Alzhaimerove bolesti.

Što smo stariji, podložniji smo utjecaju oksidativnog stresa (stanje u kojem je tijelo ima previše slobodnih radikala) i upalnom procesu na staničnom nivou. Teorija je da antioksidansi i fitonutrijenti pomažu stanicama u borbi protiv slobodnih radikala te usporavaju utjecaj starenja.

Starenje je kontinuirani proces trošenja organizma i ne može se zaustaviti. Jedna od osnovnih teorija o starenju je teorija oksidacije, po kojoj je starenje rezultat istog procesa koje dovodi do toga da željezo zahrđa, jabuka nasječena potamni, srbro potamni itd. S jedne strane oksidacija nam pomaže da opskrbimo naše tijelo kisikom – dišemo, a s druge strane ako je nekontrolirana pomaže u stvaranju slobodnih radikala – molekula koje su odgovorne za bore, staračke pjege itd. Za svaki upalni proces ili tjelesno opterećenje tijelo troši sve više kisika a posljedica je stvaranje slobodnih radikala.

Sve namirnice možemo podijeliti u tri kategorije: pro-upalne, neutralne, ili anti-upalne. Mi danas znamo da se biranjem namirnica može usporiti starenje na staničnom nivou koje su anti-upalne i bogata antioksidansima. S druge strane, postoje namirnice koje se klasificiraju kao pro-upalne te ubrzavaju proces starenja.

Treba naglasiti da su koristi zdrave prehrane važne ali isto tako nisu sigurno jedini faktor koji utječe na proces starenja. Stres, hormoni,lijekovi, genetski faktor, ultraljubičasto svjetlo i oslabljen imunološki sustav, doprinose starenju. Ipak izbor hrane te način života su unutar vaše kontrole i ubrajaju se meču najbolje stvari koje možete učiniti kako bi spriječili bolest i usporiti starenje.

Ako pokušavate pronaći svoj čarobni napitak uključujući odlazak pod kirurški nož, predlažemo prije toga konzultaciju u Vitamedzoni gdje će Vam se objasniti na prikladniji i jednostavniji način kako do zdrave starosti.