Zašto nutritivna medicina ?

Home / Prehrana / Zašto nutritivna medicina ?

Preko 60% svih bolesti u zapadnim zemljama, rezultat je poremećaja vezanih uz prehranu. Studije pokazuju da je nutricijski deficit učestao čak i među onima koji smatraju da se hrane zdravo. Nutricijski deficit može dovesti do prolaznih zdravstvenih poteškoća ili čak do ozbiljnih bolesti. Nutrienti su potrebni da bismo se najbolje osjećali razlikuju se od osobe do osobe.

Otkriti svoju optimalnu prehranu koja odgovara načinu vašeg življenja, razini stresa, prehrambenim navikama danas je cilj modernog pristupa prehrani. Prije nego iz hrane dobijemo životnu snagu, moraju se odigrati stotine kemijskih reakcija u kojima sudjeluje vitamina i minerala, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Upravo većina kemijskih reakcija u našem tijelu ovisi o sićušnim količinama minerala, vitamina i danas sve više spominjanih fitokemikalija. Bez jednog od tih nutrienata, vitalnost, energija i optimalno zdravlje jednostavno nisu mogući.

Bolesti koje mogu biti tretirane hranom

  • Nesanica, problemi pamćenja i koncentracije
  • Depresija, kronični umor, stres
  • Promjene raspoloženja, nervoza, osjećaj pritiska
  • Simptomi menopauze, PMS
  • Iritabilni kolon, konstipacija i drugi problemi s probavom
  • Bolesti srca, povišen krvni tlak, visoki kolesterol
  • Tumori
  • Glavobolja i migrena
  • Neplodnost (muška i ženska), hormonalna neravnoteža
  • Česte infekcije, prehlada, astma

Odgovarajuće namirnice potrebne da bi smo se najbolje osjećali ,razlikuju se od osobe do osobe. Vaše su potrebe posve jedinstvene i ovise o mnogim čimbenicima, od snage i slabosti s kojima ste rođeni, pa sve do djelovanja vaše sadašnje okoline na vas. Velike razlike u našem izgledu, nadarenostima, i osobnostima govore kako ni naše prehrambene potrebe vjerojatno neće biti jednake. Nijedna hrana nije savršena za svakoga, iako postoje opće smjernice koje se odnose na sve nas. Višestruka razlika u potrebama za vitaminima i mineralima između dvije osobe nije rijetka. Hrana današnjeg doba ne sadrži količinu potrebnih nutrienata kao hrana naših baka i djedova, povećane su potrebe osnovnih nutrienata kod pojedinih skupina ljudi te treba uzeti u obzir da hrana danas sadrži znatno veće količine konzervansa i aditiva.

Kombinacijom biokemijskih, funkcionalnih i nutricijskih testova te tumačenjem dobivenih rezultata može se dobiti uvid u vaše zdravstveno stanje te ponekad otkriti moguću bolest i prije pojave kliničkih znakova i simptoma bolesti.

Želite li ostvariti svoje duhovne i tjelesne aktivnosti te dugotrajno zaštititi svoje zdravlje i osjećati se najbolje, pozivamo Vas u CENTAR PREHRANE – VITAMEDZONA