Akne

Home / Simptomi / Akne

Akne označavaju poremećaj kože koji se očituje prištićima i komedonima, koji je zapravo skrutnuti loj unutar folikula kože, a može biti otvoren (blackhead) ili zatvoren (whitehead). Prema nekim podacima, javljaju se u otprilike 80% ljudi između 12 i 44 godina. Zapravo, akne su najčešći problem kože koji se tretira i liječi, što se djelomice može pripisati i modernom načinu života, računajući razna zagađenja i brzu prehranu.

Izbjegavajte alkohol, kofein, maslac, sir, čokoladu i proizvode brze prehrane. Pokušajte izbaciti iz prehrane mliječne proizvode tijekom mjesec dana – akne se mogu javiti kao rezultat alergije na mliječne proizvode u kojima masti samo pogoršavaju stanje.

Važno je razumjeti da pojava akni osobama koje ih imaju ne predstavlja samo kozmetički problem već se odražava i na emocionalno stanje i razinu samopoštovanja.

Akne se često javljaju u pubertetu, u doba najjače produkcije androgena, muškog spolnog hormona, koji potiče žlijezde lojnice na stvaranje proteina keratina i sebuma (loja). Istraživanja navode da osobama koje pate zbog akni, nedostaje cinka i vitamina A. Njihovi prirodni izvori su za cink školjkaši, orašasti plodovi i krto meso a za vitamin A jetrica, jaja, te povrće i voće bogato beta-karotenom.

Faktori koji pridonose pojavi akni u pojedinca uključuju nasljeđe, masnu kožu, menstruacijski ciklus mjesečno, neravnoteža hormona i kandidijaza (gljivice), a značajan je i utjecaj stresa. Isto tako važna je nezdrava (brza prehrana) bogata hidrogeniziranim i zasićenim mastima, kemikalijama koje sadrže jod (često se dodaje soli) te eventualni prehrambeni deficit.

Koža je najveći ljudski organ, kojem je jedna od najvažnijih zadaća eliminacija otpadnih tvari znojenjem. Koža sama diše, no da bi ta funkcija bila uspješna, koža mora biti čista.

Preporuke:

  • uzimajte hranu bogatu vlaknima, tima potpomažete probavu i time eliminaciju toksina iz tijela
  • što više sirove hrane to se brže koža čisti i zacjeljuje
  • jedite dosta voća – ima veliku prehrambenu vrijednost i dosta vode
  • jedite hranu bogatu cinkom č školjke, soju, koštice bundeve i tijekom dana grickajte sirove orašaste plodove
  • osigurajte dovoljan unos vitamina A, C, E kao i esencijalnih masnih kiselina uzimajući nadomjeske (suplemente)
  • piti najmanje 8 čaša kvalitetne vode dnevno