Imate li nutricijski deficit ?

Home / Prehrana / Imate li nutricijski deficit ?

Simptomi narušenog zdravlja posljedica su nutricijskog deficita i neravnoteže. Pojava simptoma može biti jasan znak postojanja bolesti. Suha koža,bol u zglobovima, nesanica, česte upale,visoki tlak,zatvor ili prolijevaste stolice, promjene u usnoj šupljini signaliziraju da se nešto događa.

Tablica simptoma nutricijskog deficita (može pomoći u ranom prepoznavanju nutricijskog deficita te spriječiti razvoj ozbiljnije bolesti)

 Nutricijski deficit

Nutricijski deficit

Uglavnom se očituju u početku kao umor, česte infekcije poput prehlade. Ukoliko se takvi znakovi uzimaju „zdravo za gotovo“ ili pripisuju se starijoj dobi ,najčešće se ne poduzimaju odgovarajući dijagnostički postupci, koji s vremenom mogu dovesti i do već spominjanih bolesti.

Znanstvenici ukazuju na činjenicu da već i blaži nutricijski nedostatak i neravnoteža dovode do pojave simptoma. S druge strane,tijelo izrazito dobro reagira na korekciju nutricijskog deficita što vodi nestajanju simptoma i povlačenju bolesti.

Procjena nutricijskog statusa trebala bi se rutinski provoditi kod svih, individualnim pristupom ovisno radi li se o osobi koja je u načelu zdrava ili ozbiljno bolesna. Pregledu se dodaju i dodatne laboratorijske pretrage , ovisno o potrebi.