Trudnoća i prehrana

Home / Žene i prehrana / Trudnoća i prehrana

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

Zahtjevi koje trudnoća stavlja pred ženino tijelo su veliki. Ishrana tri do šest mjeseci prije začeća i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće značajno utječe na rani razvoj embrija. Uravnotežena dnevna prehrana pružit će energiju i hranjive tvari  potrebne zdravlju majke i  bebe, a da ne uzrokuju pretjerano debljanje majke.

[hr_shadow]

[callout2]Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranljivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 – 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne jesti za dvoje. Dozvoljeni porast tjelesne težine trebao bi se kretati između 11 i 15 kg.[/callout2]

[notify_box font_size=”13px” style=”red”]Vrlo je bitan ravnomjeran raspored unosa obroka. Izbjegavajte dulje periode gladovanja tijekom dana jer kao što Vi trebate redovito se hraniti, Vašoj bebi je redoviti  priljev energije i zdravih nutrijenata još i važniji. Ne dopustite da vaša beba gladuje.[/notify_box]

[callout font_size=”13px” style=”silver”]

Izbjegavajte jaku kavu, alkohol, slatkasta pića. Prehrana neka Vam bude raznovrsna, bogata mineralima i vitaminima sa što manje šećera i masnoća.

Izbjegavajte svježe meso te nekuhano mlijeko  i proizvode od nekuhanog mlijeka.

Ne uzimajte veće količine Vitamina A  jer može doći do oštećenja ploda.

Izbjegavajte sirovo il polu pečeno meso.

Kod konzumiranja mesnih proizvoda izaberite nemasno meso,a  pohanje i prženje namirnica  zamijenite  postupcima kuhanja ili pečenja na roštilju.

Izbjegavajte  konzerviranu hranu ili hranu koja je  obrađena s mnogo kemikalija prilikom proizvodnje.

Birajte kvalitetne umjesto praznih kalorija. Tako npr. 100 kalorija iz grickalica  nije jednako vrijedno kao 100 kalorija koje ćete dobiti iz povrća ili voća.

[/callout]
[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

[notify_box font_size=”13px” style=”green”]

Imajte na umu da ono što jedete Vi jede i Vaša beba. Osigurajte dnevni unos tekućine, između 1 – 1.5 l. Mineralne vode, voćni, te biljni čaj su dobar izbor.

[/notify_box]

[hr]

[callout font_size=”13px” style=”fire”]Zdrava prehrana  će Vas i Vašu bebu učiniti zdravijima i otpornijima na razne infekcije. Izbjegavajte veće količine rafiniranih šećera i slatkih napitaka. Pokušajte  uživati u slatkim i hranjivim zadovoljstvima kao što su voće i  svježe pripremljeni voćni sokovi. Svaka  žena bi trebala saznati  njezine individualne  prehrambene potrebe  tijekom trudnoće.[/callout]

[one_half]

[/one_half]
[one_half_last]

[/one_half_last]
[top_link]na vrh[/top_link]

Hranom do 100% zdravlja