Trudnoća i prehrana

Home / Trudnoća / Trudnoća i prehrana
Trudnoća i prehrana

Trudnoća i prehrana

Zahtjevi koje trudnoća stavlja pred ženino tijelo su veliki. Ishrana tri do šest mjeseci prije začeća i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće značajno utječe na rani razvoj embrija. Uravnotežena dnevna prehrana pružit će energiju i hranjive tvari potrebne zdravlju majke i bebe, a da ne uzrokuju pretjerano debljanje majke.

Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranljivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 – 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne jesti za dvoje. Dozvoljeni porast tjelesne težine trebao bi se kretati između 11 i 15 kg.

Vrlo je bitan ravnomjeran raspored unosa obroka. Izbjegavajte dulje periode gladovanja tijekom dana jer kao što Vi trebate redovito se hraniti, Vašoj bebi je redoviti priljev energije i zdravih nutrijenata još i važniji. Ne dopustite da vaša beba gladuje.

  • Izbjegavajte jaku kavu, alkohol, slatkasta pića. Prehrana neka Vam bude raznovrsna, bogata mineralima i vitaminima sa što manje šećera i masnoća.
  • Izbjegavajte svježe meso te nekuhano mlijeko i proizvode od nekuhanog mlijeka.
  • Ne uzimajte veće količine Vitamina A jer može doći do oštećenja ploda.
  • Izbjegavajte sirovo il polu pečeno meso.
  • Kod konzumiranja mesnih proizvoda izaberite nemasno meso,a pohanje i prženje namirnica zamijenite postupcima kuhanja ili pečenja na roštilju.
  • Izbjegavajte konzerviranu hranu ili hranu koja je obrađena s mnogo kemikalija prilikom proizvodnje.
  • Birajte kvalitetne umjesto praznih kalorija. Tako npr. 100 kalorija iz grickalica nije jednako vrijedno kao 100 kalorija koje ćete dobiti iz povrća ili voća.

Imajte na umu da ono što jedete Vi jede i Vaša beba. Osigurajte dnevni unos tekućine, između 1 – 1.5 l. Mineralne vode, voćni, te biljni čaj su dobar izbor.

Zdrava prehrana će Vas i Vašu bebu učiniti zdravijima i otpornijima na razne infekcije. Izbjegavajte veće količine rafiniranih šećera i slatkih napitaka. Pokušajte uživati u slatkim i hranjivim zadovoljstvima kao što su voće i svježe pripremljeni voćni sokovi. Svaka žena bi trebala saznati njezine individualne prehrambene potrebe tijekom trudnoće.