Sportski napitci

Home / Vitamini i minerali / Sportski napitci

Sportski napitci

S obzirom na motalitet (pokretljivost) probavnog sustava, napici se dijele na hipotonične, izotonične i hipertonične. Voda je regulator tjelesne temperature. Znojenjem se organizam štiti od porasta tjelesne temperature. Kada ne bi bilo znojenja, osobi teškoj 70 kg nakon fizičke aktivnosti u trajanju od samo 30 minuta porasla bi tjelesna temperatura sa 37 stupnjeva na čak 47 stupnjeva.

Koja je svrha sportsko-energetskih napitaka?

  • Nadoknada izgubljene tekućine
  • Nadoknada izgubljenih, ključnih elektrolita natrija i kalija
  • Osiguravanje “sirovine” za produkciju glikogena u jetri i mišićima
  • Poboljšanje ukupne fizičke i psihičke performanse vrhunskih sportaša

Dva su osnovna čimbenika koja utječu na brzinu kojom se unesena tekućina iskorištava u organizmu:

  • Brzina pražnjenja želuca. Znanstvena istraživanja su pokazala da se izotonični napici obogaćeni sa 6 – 8% ugljikohidrata prazne iz želuca jednakom brzinom kao i voda.
  • S druge strane, volumen tekućine u želucu može utjecati na brzinu pražnjenja.

Na oba navedena čimbenika utječe sastav tekućine koju sportaši unose, te se tako ova oba čimbenika i uzimaju u obzir kod proizvodnje sportskih napitaka. Sportski napici moraju biti kreirani tako da zadovolje potrebe za nadoknadom izgubljene tekućine, osiguraju potrebne količine elektrolita i ugljikohidrata, te osiguraju brzo pražnjenje želuca i brzu apsorpciju.

Imajući na umu činjenicu da se proteini tijela počinju grušati tj. koagulirati na 42 stupnja, nije niti potrebno navoditi da bi bez znojenja nastupila smrt. Nadalje nedostatak tekućine uzrokuje naglo opadanje krvnog tlaka, grčenje mišića, suhoću stanica organizma, a time nemogućnost obavljanja vitalnih funkcija.