Raspoloženje

Home / Zanimljivosti / Raspoloženje

Raspoloženje

Većina ljudi danas je donekle svjesna činjenice da naše dnevno raspoloženje ovisi o hrani koju konzumiramo. Međutim, mnogo je onih koji se iznenade stupnjem poboljšanja općeg raspoloženja nakon promjene prehrambenih navika.

Jedan od načina na koji možemo spriječiti znatnije promjene u raspoloženju je da biramo hranu koja će nam razinu šećera u krvi održavati ujednačenom tijekom čitavog dana. U modernom svijetu mnogima od nas to baš i ne polazi za rukom, a posljedice su vidljive u oslabljenoj radnoj učinkovitosti te osjećajem sputanosti u vlastitom privatnom životu.n

Česte oscilacije razine šećera u krvi mogu povećati stupanj tjeskobe i stresa što se očituje čestim promjenama u našem raspoloženju.

Opće je prihvaćena tvrdnja da se uzrokom mnogih slučajeva „Kliničke depresije“ može smatrati niska razina serotonina, poznatijeg kao „hormon sreće“. Prije nego što posegnemo za lijekovima koji pomažu u tretiranju takvog stanja (npr. Seroxat), trebamo imati na umu činjenicu da pravilnom prehranom naš organizam može prirodnom putem proizvesti dovoljnu količinu vlastitog serotonina. Serotonin, između ostalog, utječe i na kvalitetu našeg sna. Kao nutricionist mogu Vam pomoči da otkrijete u kojoj mjeri Vaša prehrana zadovoljava uvjete neophodne za stvaranje optimalne količine hormona serotonina. Za poremećaj raspoloženja koji se javlja pri smjeni godišnjih doba u znatnoj je mjeri odgovoran nedostatak vitamina D te drugih hranjivih tvari koje u organizam unosimo redovitom prehranom. Ponekad nam čak ni zdrava prehrana ne jamči da će naš organizam na pravilan način apsorbirati hranjive tvari potrebne za sintezu spojeva koji igraju ulogu u našem raspoloženju. Uzroke takvog stanja možemo potražiti u lošoj probavi ili prevelikoj količini stresa. Brza i previše obrađena te druga hrana koja obiluje štetnim sastojcima i prekomjernim količinama šećera, može, naročito kod djece i mladih, prouzročiti niz problema vezanih uz hiperaktivnost (ADHD) ili jednostavno napadaje bijesa, a ne izostaju ni poremećaji spavanja te sve izraženija pojava depresije.

Također Vam nudim pomoć u liječenju različitih psihičkih bolesti i poremećaja kao što su: bipolarni poremećaj, anksioznost ili autizam.

U današnje vrijeme postoji niz znanstvenih dokaza koji izravno dovode u vezu psihičko stanje i određene hranjive tvari čiji su nedostatak ili neravnoteža možebitni uzroci samog problema. Nasreću takvu je nepovoljnu situaciju moguće prepoznati i tretirati te na taj način omogućiti pacijentu i njegovoj okolini normalniji život.