Probava

Home / Zanimljivosti / Probava

Probava je po mom iskustvu čest i korijenski uzrok različitih zdravstvenih problema suvremenog čovjeka. Ako je naime, probava loša, hranjive tvari se neće apsorbirati na pravilan način, što postupno dovodi do opterećenja pojedinih sustava organa u ljudskom organizmu.

Mučnina, konstipacija, vjetrovi, grčevi u želudcu, nelagoda u trbuhu, žgaravica samo su neki od često spominjanih simptoma.
Jedan od čimbenika koji izravno nepovoljno utječu na crijeva je stres. Ne pazimo li na prehranu (izabiremo li nekvalitetnu, previše obrađenu, brzu ili hranu siromašne nutritivne vrijednosti) izravno stavljamo vlastitu probavu u nepovoljan položaj.

Budući da ne postoji prehrana koja bi na jedinstven način blagotvorno djelovala na probavnu svoje preporuke temeljim na individualnom pristupu. Ipak pojedine vrste hrane različito djeluju na probavni sustav. Tako, primjerice, postoji hrana koja pojačava nadutost (vjetrove),  povećava učestalost nastajanja grčeva, uzrokuje zatvor (konstipaciju) ili pak pospješuje probavu. Osoba koja Vam može savjetima  pomoči da izaberete način prehrane koji odgovara baš Vama je upravo nutricionist.

Neki se ljudi podvrgavaju pretragama kako bi na taj način pobliže odredili što ne valja s njihovom probavom. Pretrage je moguće provesti na uzorku stolice, a postoji i tzv. test netolerancije na hranu. Takva testiranja mogu biti od velike pomoči u slučajevima kroničnih stanja kao što je kronična upala probavnog sustava koja se manifestira u obliku ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, gastritisa ili čireva. Posebno je važno znati kakvo je stanje Vašeg probavnog sustava ukoliko patite od kronične ili dugotrajne konstipacije, bilo kojeg oblika upale, srčanih bolesti ili bilo kakve druge kronične bolesti.