Premenstrualni sindrom – PMS

Home / Žene i prehrana / Premenstrualni sindrom – PMS
Premenstrualni sindrom – PMS

Pod PMS-om podrazumijevamo skupinu poremećaja psihološke i tjelesne prirode a koji se javljaju u oko 40% žena generativne dobi u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Ponekad se naziva i predmenstrualnom tenzijom a glavni simptomi su promjene raspoloženja, malaksalost, napetost dojki, glavobolja, pojačani apetit i želja za slatkim, vrtoglavica, lupanje srca, depresija, nesanica, smetenost te bol u križima.

Pravi PMS traje samo tijekom lutealne faze ciklusa, dok je folikularna faza potpuno bez simptoma. Što se tiče patogeneze i uzroka javljanja, postoji nekoliko teorija.

  • PMT-A se opisuje kao posljedica neravnoteže hormona kao relativni višak estrogena i manjak progesterona
  • PMT-C je manjak prostaglandina E1 i povišene tolerancije ugljikohidrata s posljedičnom funkcionalnom hipoglikemijom
  • PMT-D podrazumijeva nisku razinu estrogena
  • PMT-H je suvišak aldosterona
  • PMT-P je neravnoteža prostaglandina

U PMT-A formi dominiraju psihičke smetnje kao nervoza, tjeskoba,napetost, promjene raspoloženja.
Glavni znakovi uključuju promjene raspoloženja, razdražljivost, umor, napetost i nabreklost dojki uz bolnost.Kliničku sliku tipa PMT-C obilježavaju porat apetita i  želje za slatkom hranom, glavobolja, umor, vrtoglavice i lupanje srca.
Pacijentice sa tipom D žale se na depresiju, zaboravljivost, nesanicu i konfuziju.

Zadržavanje tekućine u tijelu, napetost dojki i nadutost u donjem dijelu trbuha obilježja su  pacijentica sa PMT-H i kod njih tjelesna težina tijekom ciklusa može varirati za čak 3 kg.

U PMT-P glavni problem je bolna menstruacija.

Analiza nutrijenta prehrane žena s PMS-om pokazala je znatno povećani unos ukupne energije i svih makronutrijenata prije menstruacije. U odnosu na žene koje ne pate od PMS-a primijećen je značajno veći unos masti, ugljikohidrata i jednostavnih šećera prije menstruacije. [notify_box font_size=”13px” style=”blue”]Istraživanja su pokazala da žene koje jedu više voća, povrća i produkata soje te ograniče unos mliječnih proizvoda i zasićenih masti prije menstruacije imaju manje simptoma PMS-a.[/notify_box] Preporučuje se prehrana bogata složenim ugljikohidratima, vlaknima i sjemenkama te uporaba hladno prešanog ulja. Uz to,ograničiti unos alkohola, čaja, kofeina, čokolade i šećera što značajno doprinosi poboljšanju tegoba kod PMT-D.

U brojnim istraživanjima dokazan je djelotvorni učinak kalcija. Smatra se da je PMS zapravo klinička manifestacija nedostatka kalcija koja je prikrivena obzirom na porast koncentracije hormona jajnika tijekom menstruacijskog ciklusa. Estrogen regulira metabolizam kalcija,njegovu apsorpciju u crijevu i djelovanje i sekreciju paratiroidne žlijezde.

Otprilike 5% žena pati od D-oblika, koji je i jedan od najtežih formi PMT-a.