Omega 3 masne kiseline

Home / Zanimljivosti / Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline

Već dulje vrijeme se zna da Japanci, Šveđani i Eskimi znatno rjeđe obolijevaju od bolesti cirkulacijskog sustava u odnosu na druge narode. Okosnicu njihove prehrane čine ribe, tuna losos čije je meso bogato omega 3 masnim kiselinama. Te esencijalne masne kiseline imaju višestruku zdravstvenu korist.

U našem organizmu utječu na stvaranje kemijskih spojeva nalik na hormone, koji potpomažu rad krvožilnog sustava i srca, reproduktivnog, imunološkog i središnjeg živčanog sustava, poboljšavaju protočnost krvi te tako djeluju na poboljšanje opće cirkulacije u ljudskom organizmu. Osim toga, a to se smatra i glavnim razlogom njihove primjene, one smanjuju ukupnu količinu kolesterola i masnoću krvi, a pritom podižu razinu tzv. korisnog HDL kolesterola.

U proteklih 25 godina provedeno je 4500 kliničkih studija u kojima je ispitivan utjecaj omega 3 masnih kiselina na krvožilna i srčana oboljenja. U svima je potvrđen njihov pozitivan učinak na očuvanje zdravlja cirkulacijskog sustava.

Vrlo često se zaboravlja još jedno izuzetno djelovanje omega 3 masnih kiselina, smanjuju upalu i svrbež kože pa se pokazalo opravdanim i učinkovitim koristiti ih i kod kožnih oboljenja kao što je, na primjer psorijaza. Povoljan učinak na psorijatične promjene na koži postiže se primjenom nešto većih doza omega 3 masnih kiselina..

Još je jedno moguće područje njihove primjene-ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Obično čete najviše omega-3 masnih kiselina naći u „najplavijim“ ribama iz najhladnijih dubokih mora. Najbogatiji izvori su skuša, haringa, losos, sardine, jesetra i tuna.

Od presudnog je utjecaja vrsta ribe iz koje se riblje ulje izdvaja. Poznato je da se najkvalitetnije, ali na žalost i najskuplje ulje dobiva iz mesa lososa. Važno je znati i iz kojeg su dijela tijela ribe izdvojene omega 3 masne kieline. Vrlo se često izdvajaju iz riblje jetre, što i nije najbolji izvor. Naime, jetra je detoksikacijski organ, svojevrsni čistač organizma ,pa je u njoj prisutna i velika koncentracija štetnih tvari i spojeva. Stoga je mnogo sigurnije i poželjnije izdvojiti omega 3 masne kiseline iz ribljeg mesa, u kojem su u daleko čišćem pa time i djelotvornijem obliku.

Kako bi izvukli najviše koristi iz masnih kiselina omega-3 , ribe ispecite, jer prženje ili neki drugi način pripreme koji uključuje dodavanje ulja, posebno biljnih, bogatih masnim kiselinama omega-6 , smanjuje učinkovitost masnih kiselina omega-3 u ribi.

Nešto masnih kiselina omega-3 može se naći u određenoj biljnoj hrani. Najviša koncentracija je u lanenom i repinom sjemenu i ulju, međutim čini se da djelotvornost u poticanju korisnih stanični reakcija biljnih omega-3 iznosi samo jednu petinu u odnosu na morske omega-3.