Neplodnost i prehrana

Home / Zanimljivosti / Neplodnost i prehrana

Neplodnost i prehrana

Početak svakog života su dva naizgled jednostavna događaja. Prvo aktivni spermij uđe u zrelu jajnu stanicu. Posljedično oplođeno jajašce se ugnijezdi u posebno pripremljenu sluznicu maternice i nastavlja svoj rast. Negdje oko 10% žena u ranim 20-tima imaju problema sa zanošenjem dok ta brojka raste na oko 30% u 40-tima. Uzročno, posljedična veza mogu biti i spolno prenosive bolesti kao gonoreja i infekcija klamidijom.

Dokazano je da utjecaj na sposobnost oplodnje kako žena tako I muškaraca imaju brojna onečišćenja okoliša,kao npr. pesticidi i produkti sagorijevanja plastičnog otpada. Isto tako, utjecaj na plodnost imaju stres i tjeskoba.

Odgovor  na  to pitanje dugo je vremena bio „možda“  temeljen na više od 18000 žena obuhvaćenih studijom, koja je imala za cilj utvrditi povezanost prehrane i  drugih čimbenika sa razvojem kroničnih bolesti kao bolesti srca, karcinomi i sl.

Svaka od tih žena pokušavala je zatrudnjeti, što je tijekom osmogodišnjeg praćenja većini i uspjelo. Otprilike 1 od 6 žena je imala poteškoća sa zanošenjem, uključujući njih 100 koje nisu imale ovulaciju (sazrijevanje i otpuštanje zrele jajne stanice). Ispitujući njihovu prehranu, naviku vježbanja i  životne navike, u usporedbi sa onima koje su zanijele, došlo se do važnih spoznaja. Uglavnom  većina tih spoznaja temelji se na prehrani bogatoj voćem i povrćem, uz manje mesa i loših ugljikohidrata, više zdravih masnoća i malo ili skoro nimalo trans masnih kiselina.

Nekoliko je  važnih preporuka temeljeno na znanstvenim dokazima. U prehrani su poželjni  kompleksni  ugljikohidrati, mliječni proizvodi, više  zdravih masnoća s posebnim omjerom  nezasićenih prema zasićenim masnim kiselinama, korektan unos bjelančevina, tjelesna težina  te fizička aktivnost.

Za žene koje nemaju ovulaciju važno je održavanje optimalne tjelesne težine, uzimanje multi vitaminskih pripravaka sa folnom kiselinom. Prekomjerna tjelesna težina i pothranjenost su dokazano stanja koja utječu na stanje ženskih spolnih hormona i onemogućuju ovulaciju.