Nedostatak željeza

Home / Vitamini i minerali / Nedostatak željeza
Nedostatak željeza

Nedostatak željeza

Željezo je element bez kojeg se ne može održati zdravlje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije jedan od najčešćih nedostataka u ljudskom organizmu je nedostatak željeza. Može ga izazvati nedovoljan unos hranom, naime količine koje se nalaze u normalnoj prehrani , jedva su dovoljne potrebama žena u reproduktivnoj dobi te kod djece koja rastu.

Loša apsorpcija iz probavnog sustava, povećan gubitak (kronična krvarenja), te povećane potrebe (trudnoća,dojenje, rast ) su razlozi nedostatka u organizmu. Kao sastavni dio hemoglobina prenosi kisik do stanica.

Simptomi nedostatka željeza su česti umor,nestajanje daha, blijede konjuktive, glatki ili upaljen jezik, krhki nokti i kosa,gubitak teka, sklonost infekcijama, razdražljivost, podbuhlo lice,snižen krvni tlak, osjetljivost na hladnoću. Nedostatak željeza tijekom dužeg razdoblja može uzrokovati sideropeničnu anemiju. Vegetarijanci su posebno izloženi opasnosti ovog tipa anemije. Iznutrice koje su posebno bogate željezom, ne bi trebale jesti trudnice ili žene koje pokušavaju začeti zbog opasnosti od prevelike količine vitamina A , koji je toksičan za bebu.

  • Pomagači u apsorpciji željeza su: vitamin C, želučana kiselina, folna kiselina, fosfor
  • Otežavaju apsorpciju: cink, čajevi, špinat, gazirana pića, pšenične mekinje

Preporučene dnevne količine željeza su 10-20 mg ili 8 mg/1000 kcal. Žene zbog menstrualnih gubitaka imaju veće potrebe od muškaraca, naročito trudnice (25-30mg dnevno) i babinjače (15 mg dnevno). Hranom se unese oko 10- 20 mg dnevno ali se resorbira samo manji dio.

Glavni prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, meso, jaja,lisnato povrće ,mahunarke. Među žitaricama željeza najviše ima u pšeničnom zrnu i brašnu. Jedan od bogatijih izvora ipak su pšenične mekinje i peršin, pogotovo sušeni listovi peršina. Uz željezo se obavezno daje vitamin C radi bolje apsorpcije, jer vitamin mijenja feri, u fero-oblik, koji se jedino može apsorbirati. Nadoknada željeza na usta je sigurna,samo u iznimnim slučajevima, kada uzimanje željeza oralnim putem nije moguće (proljev, povraćanje i sl.) daje se venskim putem. Obično se počinje manjim dozama radi moguće iritacije probavnog sustava.