Lutein

Home / Zanimljivosti / Lutein

Lutein

Lutein je antioksidant iz skupine karotenoida, žutog pigmenta. Iako ga se ne ubraja u vitamine, lutein je u prehrani od esencijalne važnosti za normalan vid. Oči su izložene djelovanju svjetla i ultraljubičastog zračenja sunca koji mogu izazvati različita oštečenja. Lutein koji se nalazi u različitim strukturama oka, štiti ih upravo od takvih oštećenja.

Lutein je prvenstveno antioksidans koji filtrira dio svjetlosnog spektra, te se nalazi u najvećoj koncentraciji u oku (žuta pjega) i koži.
Sam organizam ga ne može sintetizirati, pa ga moramo uzimati hranom ili suplementima. Topljiv je u mastima pa ukoliko je oštećen metabolizam masti nastaje nedostatak luteina.
Izvor – nalazi se u žumanjku jajeta, u brojnom povrću i biljkama uključujući crvenu papriku, gorušica, špinat, leča, karfiol. Lutein daje boju povrću i voću.
Lutein može smanjiti staračku slabovidnost, koja postupno dovodi do gubitka centralnog vida. Staračka slabovidnost ili staračka degeneracija žute pjege uzrokovana je nepopravljivim oštećenjem mrežnice. Lutein vjerojatno sprječava oksidativno oštećenje stanica mrežnice.
  • Lutein je koncentriran u središnjem dijelu mrežnice koji se naziva žuta pjega. U njoj se nalaze žuti pigmenti sastavljeni od luteina i zeaksantina, koji štite mrežnicu od štetnog foto-oksidativnog učinka plavog svjetla.
  • Isto tako, lutein smanjuje rizik obolijevanja arterija. Studije pokazuju da povećani unos luteina smanjuje zadebljanje stjenke krvnih žila te redukcijom oksidacije LDL kolesterola smanjuju rizik začepljenja arterija.
  • Pod utjecajem sunčevih zraka unutar kože se stvaraju slobodni radikali koji mogu oštetiti DNK stanice. Lutein može štititi od štetnog utjecaja UV-B zračenja i time smanjuje rizik od karcinoma kože i opeklina suncem.

Prosječno ga uzimamo 2,5 mg. Studije su pokazale da bi količina od 6 mg. luteina prevenirala oštećenja mrežnice.