Likopen

Home / Zanimljivosti / Likopen

Likopen je jedan od karotenoida te pigment topiv u masti kojeg tijelo ne može sintetizirati. Normalno ga nalazimo u raznom povrću ,85% dolazi iz rajčice i proizvoda rajčice. Likopen je snažan antioksidans koji može prevenirati nastajanje karcinoma,,srčanih oboljenja te bolesti koje se povezuju sa antioksidativnom aktivnošću.

Karcinom je bolest koja je odrečena mnogim faktorima , a prehrana je zasigurno jedan od važnijih faktora u nastanku karcinoma.
Antioksidativni efekt Likopena je vrlo jak te se smatra najjačim od karotenoida u zaštiti oksidativne štete nastale utjecajem slobodnih radikala. Likopen je jedan od karotenoida te pigment topiv u masti kojeg tijelo ne može sintetizirati. Normalno ga nalazimo u raznom povrću, 85% dolazi iz rajčice i proizvoda rajčice. Likopen je snažan antioksidans koji može prevenirati nastajanje karcinoma,srčanih oboljenja te bolesti koje se povezuju sa antioksidativnom aktivnošću. Karcinom je bolest koja je odrečena mnogim faktorima, a prehrana je zasigurno jedan od važnijih faktora u nastanku karcinoma.
Likopena je vrlo jak te se smatra najjačim od karotenoida u zaštiti oksidativne štete nastale utjecajem slobodnih radikala na stanici te mogućeg razvoja karcinoma,a istovremeno smanjuje oksidativnu štetu kolesterola te prevenciju nastanka ateroskleroze. Hrana bogata Likopenom je siromašna zasićenim mastima i kolesterolom a bogata prehrambenim vlaknima što umanjuje mogućnost razvoja srčanih bolesti.
Studije su pokazale da Likopen iz rajčice se bolje apsorbira u krv ako je obrađen kuhanjem, iz proizvoda kao što su sok od rajčice, kečap, umak nego kod konzumacije svježeg likopena. Likopen najviše nalazimo u jetri, plućima, prostati, debelom crijevu, te tkivna koncentracija mu je veća nego ostalim karotenoidima. Posebno je snažan u prevenciji karcinoma prostate. Likopen može smanjiti rizik kod kroničnih bolesti koje nastaju zbog pojačane aktivnosti slobodnih radikala na tkivima. a istovremeno smanjuje oksidativnu štetu kolesterola te prevenciju nastanka ateroskleroze.

Hrana bogata Likopenom je siromašna zasićenim mastima i kolesterolom, a bogata prehrambenim vlaknima što umanjuje mogućnost razvoja srčanih bolesti . Zajedničko djelovanje karotenoida, bitno je snažnije nego li svakog od njih pojedinačno.