Fitokemikalije

Home / Vitamini i minerali / Fitokemikalije

Znati jesti ili ne jesti pravu hranu, ovisno o zdravstvenom stanju, predstavlja besprimjerno bogatstvo znanja kojim liječimo ili sprečavamo zdravstvene probleme od prehlada do raka. Prehrana čini najvažniji dio u ljudskom opstanku, jer iz namirnica tijelo crpi sve hranjive sastojke potrebne za sve procese koji se zbivaju u tijelu.

Moderan način života ostavlja malo vremena za pripremanje pravilnih obroka i njihovo redovito uzimanje što doprinosi različitim poremećajima u tijelu. Tome doprinosi i prehrambena industrija koja svojim proizvodima pomaže u nastanku poremećaja u tijelu. Različiti pročišćeni (rafinirani) proizvodi poput bijelog šećera, bijelog brašna, i svih proizvoda iz tih namirnica, osiromašuju tijelo za neke druge vrijedne sastojke koji doprinose zdravlju.

Uglavnom, postaje puno jasnije koje su vrste hrane najpogodnije za utjecanje na širok raspon zdravstvenih tegoba, ona Vam može pomoči kako bi ovladali u punom smislu riječi svojim zdravstvenim problemima, spriječili bolest i liječili  postojeće tegobe.

Istraživači su otkrili čitav niz komponenti u biljnoj hrani, koje su nazvali fitokemikalijama a njihova zapanjujuća otkrića bila su:

 • Kumarini,  koji se nalaze u biljnoj hrani poput peršina, slatkog korijena i agruma prirodni su antikoagulansi koji mogu spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka.
 • Indoli,  koji se nalaze u povrću (kupus, prokulice, kelj) mogu pomoči u sprječavanju raka prsiju blokiranjem djelovanja jakih estrogena koji potiču rast tumora.
 • Elegična kiselina, nađena u trešnjama, grožđu i jagodama može dezaktivirati karcinogene tvari.
 • Fitati,  nađeni u zrnju žitarica mogu spriječiti nastajanje tumora.
 • Pektini, vrsta topivih vlakana koji se nalaze u jabukama i grejpu mogu pomoči u smanjivanju kolesterola i štititi od dijabetesa.
 • Genistin,  sastojak nađen u urinu ljudi koji jedu hranu na bazi soje čini se da blokira rast novih kapilara koje opskrbljuju tumore krvlju.

Prema podacima Nacionalnog instituta za rak SAD-a  svaki treći Amerikanac će oboljeti od raka, a taj će broj uskoro porasti na svakog drugog. Svaki drugi  Amerikanac  razvit će neki oblik srčane bolesti. Rak dojke poprimio je praktički razmjere epidemije. 30 milijuna  Amerikanaca boluje od nekog tipa šećerne bolesti, a to opet povećava rizik od infarkta srca. Premda su ovi statistički podaci mračni ima nekih zračaka nade. 35 %  svih oboljenja raka može se dovesti u vezu s lošom prehranom. Ako promijenimo svoje prehrambene navike, možemo za više od trećinu smanjiti obolijevanje od raka a neki vjeruju i mnogo više.

Korisni savjeti za dug i zdrav život:

 • Sve svježe voće i povrće, proso, bademi, brazilski orašac, biljni čajevi, jogurt , mladice graha.
 • Nemasne namirnice, plodovi mora, nemasni jogurt i sir, sojino mlijeko, mahunarke, povrće i voće.
 • Nemasne proteinske namirnice, mlijeko, jogurt , jaja, mahunarke, riža, leća, orašasti plodovi,sjemenke , tofu.
 • Sporo  oslobađajući šećeri, svježe voće, neprerađene cjelovite žitarice npr. musli, smeča riža, leća, mahunarke.
 • Namirnice bogate kalijem, voće uključujući ananas, grožđe i banane, povrće kava od maslačka, kava od cikorije.
 • Nerafinirane namirnice, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice, neprosijano brašno.
 • Pazite da dobivate dovoljno esencijalnih masti iz sjemenki, njihova ulja ili nadopuna ulja jagorčevine, lanena ulja te maslinovo ulje.
 • Stimulanse kao što su kava, čaj, čokolada, šećer i cigarete uzimajte rijetko ako baš morate.
Konzultirajte nutricionista u vezi vaše prehrane jer svakom od nas trebaju različiti elementi u različitim količinama odnosno imajte na umu da ste biokemijski jedinstveni upravo Vi. Te da svaki čovjek ima drukčije razine enzima i različite potrebe za bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Deseterostruka razlika u potrebama za vitaminima između dviju osoba uopće nije rijetka.