Enzimi – ključ života

Home / Vitamini i minerali / Enzimi – ključ života

Ono smo što jedemo, kaže poznata izreka. Pa i nije baš, ono smo što možemo probaviti i apsorbirati. Hrana koju jedemo ne može koristiti zdravlju ako najprije nije pripravljena za apsorpciju u tijelu. To je zadaća enzima, kemijskih spojeva koji je probavljaju i velike čestice hrane razlažu u manje.

Da bi stvaralo te enzime tijelu su potrebni nutrienti. Počne li ih manjkati,uskoro će nedostajati i enzima (što znači da će tijelo biti manje sposobno iskorištavati nutriente koje uzima, a zbog toga enzimi još više nedostaju i tako se krug nastavlja). Primjerice cink je potreban za stvaranje želučane kiseline i enzima koji rastvaraju bjelančevine. Osoba kojoj nedostaje cink ubrzo prestaje djelotvorno razlagati bjelančevine. Stoga velike molekule hrane završavaju ondje gdje ne bi smjele, te neprobavljene čestice hrane mogu uči u tijelo, gdje se doživljavaju kao uljezi pa ih ono napada. To je osnova većine alergija na hranu.

Glavne su obitelji probavnih enzima amilaze, koje probavljaju ugljikohidrate, proteaze koje probavljaju bjelančevine te lipaze koje probavljaju masti. Kao pomoć probavi,mnoge nadopune sadrže te enzime. Najčešći su bromelain iz ananasa i papain iz papaje. Dobar je način jačanja enzimskog potencijala jesti sirovu hranu, zato što u tom stanju sadrži velike količine enzima. Kuhanjem se enzimi uništavaju. Danas znamo da se enzimi oslobađaju u ustima kad se žvače sirovo povrće, dolaze u dodir s hranom i počinje probava. Tim enzimima u hrani želučana kiselina ne mijenja osobine, kako se prije mislilo nego oni ostaju aktivni kroz cijeli probavni trakt.

Kad neka hrana postane uzrokom alergije, svaki put kad je pojedete, reakcija u probavnom traktu vodi do upale. Ta reakcija remeti normalnu ravnotežu potrebnih nam bakterija i drugih mikroorganizama u crijevima. Ako patite od loše probave,nadimanja,bolne probave, kolitisa, Cronove bolesti ili kandidijaze, mogući uzrok tome je alergija na hranu koju pokreče pomanjkanje probavnog enzima. Nažalost, neke namirnice sadrže tvari koji ometaju enzime. Tako leća, grah i grašak sadrže tvari, koje sprječavaju potpunu probavu bjelančevina no taj antienzimski efekt uništavaju ili klijanje tih mahunarki ili njihovo kuhanje. Stoga su mladice graha ili kuhani grah u redu.

Bjelančevine se razlažu na aminokiseline, složeni ugljikohidrati na jednostavne šećere, a masti na masne kiseline i glicerol. Svakog se dana 10 litara probavnih sokova, koje stvaraju uglavnom gušterača ,jetra, stjenka želuca i crijeva, ulijeva u probavni trakt.